Snelle of langzame koolhydraten, hoe zit dat??

Snelle of langzame koolhydraten, hoe zit dat nou???

Inmiddels weten veel mensen al wel dat het overmatig nuttigen van veel koolhydraten kan leiden tot overgewicht. In het PowerSlim programma wordt er één fase de koolhydraat inname enorm verlaagd en dit resulteert dan in gewichtsafname. Hierna gaan we de koolhydraten weer langzaam toevoegen. Door het PowerSlim programma ontstaat er vaak een verandering in het eetpatroon. Mensen gaan veel bewuster koolhydraten eten. Dit zorgt weer voor o.a. gewichtsbehoud, maar vaak ook veel meer energie. Misschien heb je al wel eens gehoord over snelle en langzame suikers/ koolhydraten, hoe weet je nu wat langzame koolhydraten zijn en snelle en wat is eigenlijk het verschil?? Ik ga je dit hieronder uitleggen.

Allereerst breekt het lichaam de koolhydraten af tot glucose. Glucose komt in het bloed om zo het lichaam te voorzien van energie. Hoe langzamer een koolhydraat wordt afgebroken des te langzamer stijgt het bloedsuikergehalte en des te langer blijft het hongergevoel weg. Wanneer er teveel glucose in het bloed komt ontstaat er een verhoogde bloedsuikerspiegel. Te weinig glucose in het bloed zorgt voor een verlaagde bloedsuikerspiegel.

Sommige producten zijn sterk geraffineerd en doen hierdoor de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Hoe snel de koolhydraten in een product door het lichaam wordt afgebroken bepaald de Glycemische Index. De GI drukt uit hoe snel een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel doet stijgen. Pure glucose heeft een GI waarde van 100. De waardes lopen van 1 tot 100.

Het ingewikkelde van de GI is dat voedingsmiddelen vaak in combinatie worden gegeten tijdens een maaltijd. De GI van een maaltijd kan hierdoor anders uitpakken dan van losse producten. Daarnaast verandert de GI van een product door de manier waarop het wordt klaargemaakt.

Producten zoals witbrood, snoep, koek en snacks hebben vaak een hoge GI vanwege toegevoegde suikers en zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, ook wel genoemd “slechte koolhydraten”. Deze schommelingen zorgen voor meer hongergevoel en minder energie. Kies producten met een lage Glycemische Index (<55) zoals volkoren producten, groente en eiwitrijke producten voor een stabielere bloedsuikerspiegel, ook wel genoemd “goede koolhydraten”.

TIP: Combineer koolhydraten altijd met eiwit, dit zorgt voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Voorbeelden van GI waarden van dagelijkse voedingsmiddelen zijn te vinden op: Glycemische Index

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.